Smart Choice Properties
Новини

Поддръжка на соларни панели – как да удължим експлоатационния им живот

Инвестицията във възобновяеми източници е изключително добро решение, което може да Ви осигури енергийна независимост в рамките на 15 до 25 (или повече) години. Редовната поддръжка е ключова за подсигуряване на дългосрочното и ефективно функциониране на соларното Ви съоръжение. Днес, ние от Smart Choice Properties Ltd., ще Ви предложим няколко лесни решения, които ще подобрят производителността и ефективността на Вашето соларно съоръжение.

Поддръжка през пролетно-летния сезон

Поддръжката на слънчевите панели обикновено изисква минимални усилия, но е добре да се извършва 3-4 пъти годишно. През пролетта и лятото, когото са месеците с най-силно слънцегреене, трябва да сте сигурни, че соларния Ви масив постига максимално КПД. За целта премахвайте натрупванията от фин прах и други замърсявания, като периодично измивате повърхността им с помощта на градински маркуч.

Почистване през есента

През есента нормалната работа на Вашето съоръжение може да бъде възпрепятствана от натрупването на листа, сухи растения или друг тип наноси. Когато покрият повърхността на соларния панел, той няма как качествено на абсорбира слънчевата светлина. Затова е препоръчително те да бъдат премахнвани своевременно с помощта на подходящо оборудване:

    • Стълба
    • Въже
    • Четка с дълга дръжка
    • Дълга метла.

Грижа през зимния сезон

Зимният сезон е свързан с по-сериозни предизвикателства по отношение на грижата за соларните Ви съоръжения. Натрупването на сняг и лед би могло да доведе както до намаляване на производителността им, така и до сериозни повреди. Въпреки че са изградени от закалено стъкло, проникването на влага в панелите може да доведе до напуквания, корозии и структурни повреди. За да избегнете потенциални проблеми, отстранявайте редовно снежните маси по повърхността на фотоволтаиците.

Има ли разлика между панелите монтирани на земя и тези – на покрив

Няма съществени разлики между методите за поддръжка на фотоволтаици, разположени на покрив и тези – на земя. Единственото преимущество, което може да бъде изтъкнато, това е достъпността на панелите, кото са разположени на земната повърхност. Важно е да се отбележи, че изборът на препарат за почистване също е от значение. Избягвайте агресивните детергенти и избирайте такива с безвредни съставки и без наличие на абразивни частици.

Редовният мониторинг е от значение

Някои от съвременните фотоволтаични съоръжения са снабдени със специални системи за мониторинг. С тяхна помощ можете да проследите колко енергия произвеждат Вашите панели както на дневна база, така и дългосрочно. Това Ви позволява да прецените обективно как точно различни външни фактори влияят на работата им и спрямо това – колко добре биха поддържали ефективността си през целия период на експлоатация. Системата за мониторинг също ще Ви предупреди, ако някой от тях се счупи или повреди, за да можете да го поправите или замените своевременно.

Поправка и подмяна

Ако соларните Ви панели трябва да бъдат ремонтирани или сменени, най-добре е да наемете професионалист. Ако губят ефективност и все още са в гаранция за производителност/изходна мощност, тогава потърсете съдействие от Вашата соларна компания. Те ще изпратят някой да оцени ситуацията и да отстрани проблема, или да извърши необходимата подмяна. Ако панелите Ви са претърпели физически повреди в резултат на природно бедствие, тогава щетите се покриват от застрахователната Ви компания. 

Соларната система е ценна придобивка, която осигурява спокойствие и допълнителен финансов комфорт за Вас и семейството Ви. Ние, от Smart Choice Properties Ltd., Ви съветваме да не пренебрегвате необходимостта от поддръжка и да полагате редовни грижи за съоръжението си, за да Ви се отплати в дългосрочен план.

Compare