Smart Choice Properties
Новини

Кредитиране за фотоволтаични централи от ББР. Кой може да се възползва от тях?

Цените на електроенергията за бизнеса се покачват стремглаво през последните месеци. Собствениците на компании са силно разтревожени за бъдещето на своите фирми и предприятия, които са все по-притиснати от непосилните ежемесечни разходи за електроенергия. Какви решения предлага Българската банка за развитие в тази обезпокоителна ситуация – ще Ви разкажем в днешната публикация.

Кредити за фотоволтаични централи при изгодни условия

Кредитите, които институцията предоставя на българския бизнес, са предвидени за соларни централи с мощност под 1 МW/p. Заемите, които ще бъдат отпуснати, обезпечават до 95% от крайната стойност на съоръженията, а срокът им за погасяване е до 15 год. Фотоволтаичните системи могат да покриват както нуждата от електроенергия за производствени цели, така и да служат за производство с цел продажба – няма никакви ограничения и изисквания спрямо предназначението на съоръжението. Единственото условие засяга мащаба на  компаниите – те трябва да бъдат микро-, малки или средни предприятия.

Защо нараства популярността на възобновяемите енергийни източници

Необходимо е да се откликне на нуждите на бизнеса от алтернативно решение. Изчерпването на невъзобновяемите енергийни източници поражда търсене на по-икономичен и по-устойчив ресурс. В този контекст, соларните централи се превръщат в оптималното решение, както за целите на индустрията, така и за обикновените домакинства. Постепенното преминаването към зелена енергия у нас бележи неизбежния преход към революционно нов принцип на производство на електричество в бъдеще. Ползите от инвестиция в соларна централа са многобройни: 

  • Независимо генерирана електроенергия;
  • Ниски разходи за поддръжка; 
  • Значително намаляване на въглеродния отпечатък; 
  • По-чиста околна среда.

Как ББР вижда ролята си в “зеления преход”

Българската банка за развитие представя новия си финансов продукт с ясна визия и цел – да отговори на нарастващата нужда от алтернативно решение на проблема с високите цени на тока за бизнеса у нас. Все по-засиленото изграждане на соларни централи за производство на зелена енергия е обвързано с пакета от мерки, включени в т.нар. „Зелена сделка“ на Европейската комисия. Нейната цел е постепенното преминаване към възобновяема енергия и намаляване на въглеродните емисии до 2050 г. Узряло ли е нашето общество за тази решителна промяна – предстои да разберем!

Compare