Smart Choice Properties

Типове соларни панели

Соларните панели са основен елемент на фотоволтаичната централа и правилният им избор до голяма степен предопределя нейната ефективност. В зависимост от метода на производство и вида на силиция, участващ в състава на панелите, се различават следните основни видове.

Solar panel isolated on white background with clipping path
Поликристални

Поликристални соларни панели - те са най-широко употребявани, тъй като производственият метод при тях е по-улеснен. При тях суровият силиций се разтопява и впоследствие се изсипва в квадратни форми. Производителността им е между 13 и 16%, като те, за разлика от монокристалните панели, имат по-ниска толерантност към високите температури. При висока температура нормалното им функциониране понякога се нарушава, експлоатационният им живот е по-кратък и изискват повече пространство за същото количество произведена електроенергия, сравнени с монокристалните панели.

Монокристални

Монокристални соларни панели - изработени са от висококачествен еднокристален (монокристален) силиций и са с най-висока ефективност и КПД между 15 и 20%. Този вид модули са направени от силиконови слитъци с цилиндрична форма, като за да се оптимизира ефективността и минимизират разходите за една монокристална клетка, които са с цилиндрична форма. За оптимизиране на производителността и намаляване на разходите за една монокристална слънчева клетка, от всеки слитък се изрязват четири страни и се правят силиконови пластини. Единичен модул може да достигне до 300-380 Wp производителност. Имат най-дълъг живот и повечето производители с лекота дават гаранционен срок от 25 год. на своите панели. Изискват най-малко площ в сравнение с останалите видове фотоволтаици и произвеждат четири пъти повече енергия от по-ниския клас (аморфни) панели. Поради сложната производствена технология и високата им производителност, те са и най-скъпите на пазара.

smart choice properties - solar panel green energy investment (10)_adobespark
panel-front-neu
Тънкослойни (аморфни)

Тънкослойни (аморфни) соларни панели - този тип модули са най-бюджетните и съответно с най-ниска производителност. В производствения процес при тях силицият се нанася много плътно и тънко върху повърхност, която най-често е стъкло. Това, което им дава предимство пред останалите, е фактът, че ефективността им не се влияе от степента на слънцегреене. Високата естетика, хомогенният цвят и това, че сравнително слабо се влияят от температурните промени ги прави най-предпочитано решение за монтаж на фасадни инсталации.

Не успяхте да намерите отговор?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация! С удоволствие ще Ви отговорим възможно най-бързо!

[ Блог ]

Последни новини

Compare