Финансиране по европейски програми

Всички сме чували за енергията от възобновяеми източници и нейното нарастващо значение за бъдещето на човечеството. В светлината на Европейските директиви и индивидуалните планове за развитие на всяка отделна страна, производството на енергия от възобновяеми източници придобива нарастващо значение. Заложената рамка на Европейския съюз предвижда 82% от произведената електроенергия в страните-членки, до 2050 г., да бъде така наречената Зелена енергия.

През следващите пет години, ревизираният от служебното правителство План на устойчивост и развитие, предвижда изграждането на огромен капацитет от соларни мощности – около 1.7GW, плюс батерии за съхранение на електроенергия.

Предвидени са средства, в размер на приблизително  878 млн. лв, за финансиране на проекти за възобновяеми централи за производство на ток, с включени батерии. Първият от общо шест търга ще се проведе още в началото на 2022 г. На всеки от тях ще има проекти за ВЕИ с мощност от поне 285MW. За да се избегне участието единствено на големи инвеститори, около 70MW или 25% процента от общия бюджет се предоставя само на малки проекти за ВЕИ, с мощност под 5MW. Един-единствен кандидат ще спечели останалите 75% от бюджета (около 215MW), което означава съсредоточаване на средствата в една огромна централа, в конкретна точка на страната. Всеки от кандидатите трябва да предвиди изграждането и на отделно съоръжение за съхраняване на произведената електроенергия, с мощност поне 25% от общия капацитет и с поне 4 часа продължителност. Тези търгове ще се провеждат на всеки 6 месеца.

ВАЖНО!

От Европрограмите могат да се възползват само Лица, които изграждат централи за лично ползване (за производство на електроенергия за собствено потребление), както и Бизнеси - за целите на собственото им производство. Европейското финансиране няма да бъде достъпно за инвеститори, чиито проекти са предвидени с цел продажба на произведената електроенергия.

Не успяхте да намерите отговор?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация! С удоволствие ще Ви отговорим възможно най-бързо!

[ Блог ]

Последни новини

Compare