Smart Choice Properties
Новини

Как Европа ще стимулира домакинствата в България да инвестират в соларна енергия?

70% от инвестициите в соларни панели на покриви на жилищни сгради ще бъдат върнати

На фона на непрекъснатото поскъпване на тока за бизнеса и битовите потребители,  председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) – Станислав Тодоров обяви няколко оптимистични насоки в ефира на Нова телевизия. Днес Ви споделяме кратко обобщение на изявлението ни, което недвусмислено указва посоката, в която следва да се движи страната ни в условията на сложната военно- политическа обстановка в Европа.

 

Какви промени в цената на електроенергията се очаква да настъпят в България

Според Станислав Тодоров се очаква след 1-ви юли цената на тока да се увеличи с не повече от 10%, но основният фактор, който ще повлияе на образуването на крайната цена на електроенергията у нас, е кризата в Украйна. Според твърденията му страната ни произвежда почти изцяло електроенергията, необходима на домакинствата и индустрията, като източниците, които генерират електричество с най-ниска себестойност са: АЕЦ, топлоцентралите и хидроцентралите. 

Каква е алтернативата на руския газ за страната ни

В случай че Русия прекрати доставките на газ за България, пред страната ни стоят няколко възможни алтернативи, до които можем да прибегнем. Двете и най-основни са: доставките на синьо гориво от Азербайджан и хранилището в Чирен. Станислав Тодоров споделя и лично мнение, че  в текущата ситуация България трябва в максимална степен да се възползва от капацитета на газопровода “Турски поток”.

 

Как ЕС ще стимулира енергийната автономност на домакинствата В България

В сложната международна обстановка, лъч надежда се прокрадва от твърдението на председателя на КЕВР, че родните власти се ангажират да облекчат максимално всяко домакинство, което иска да генерира независимо електроенергия чрез соларни панели. Към момента административните процедури са сериозно препятствие пред възможността за поставяне на соларни панели върху жилищни сгради. Очаква се обаче да излезе европейска директива, която да премахне съществуващите бариери пред такава инициатива.

Най-добрата новина е, че в Плана за възстановяване и развитие, е предвидена сериозна финансова подкрепа за домакинствата, желаещи да инвестират в соларна енергия. Всяко домакинство, което само финансира изграждането на соларна централа ще получи 70% от стойността на инвестицията си в соларни панели от Европа. Това е повече от перфектна възможност за битовите потребители да преминат към независимо производство на чиста, възобновяема енергия

Compare